Bezienswaardigheden

Rijksdag

Rijksdag
Geschreven door Roland

Het Rijksdaggebouw (Rijksdag) is de plaats waar zich het hart van de democratie bevindt. De Reichstag functioneert als parlementsgebouw van de hoofdstad Berlijn aan het Platz der Republik.

Het Duitse parlement (Bundestag) komt hier geregeld bijeen om te vergaderen. De Reichstag is een belangrijk deel van Berlijn en staat daarom in de bezienswaardigheden top 10 Berlijn.

Rijksdag ticket + plenaire zaal

Rijksdag ticket + plenaire zaal

Parlementsgebouw Duitsland

Parlementsgebouw Duitsland

Geschiedenis Rijksdag

De Reichstag werd in 1894 voltooid en is ontworpen door Paul Wallot in de tijd van het keizerrijk. Het gebouw is ontworpen in een eclectische stijl (combinatie van bouwstijlen). Op de gevel staat de tekst ”Dem Deutschen Volke”, dit betekent ‘voor het Duitse volk’. De ontwerper van deze bronsen letters is Peter Behrens. Deze regel werd pas in 1916 aangebracht omdat keizer Wilhelm II de tekst in eerste instantie had afgekeurd.

Rijksdag Berlijn

Rijksdag Berlijn


Eerste locatie Rijksdaggebouw

De eerste plek van de Rijksdag in Berlijn, was het Pruisische landhuis bij de Leipziger Straße 4. Hier kwam de Noord-Duitse confederatie bijeen. Nadat het Duitse Rijk gesticht was in 1871, kwam de Zuid-Duitse deelstaten erbij, waardoor een groter gebouw nodig was. Aanvankelijk verhuisden ze naar de Leipziger Straße 75, dit bleek ook al snel te klein te zijn. Op 19 april 1871 werd besloten dat er een parlementsgebouw moest worden opgericht, dat het Duitse volk waardig was.

Een parlementaire bouwcommissie moest de voorbereidingen treffen voor dit nieuwe gebouw. Er werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven en er werd gezorgd voor een tijdelijk onderkomen. Dit gebouw was de voormalige Koninklijke porseleinfabriek en werd in rap tempo klaargemaakt om als tijdelijk onderkomen te dienen. Het idee was dat dit gebouw slechts vijf tot zes jaar gebruikt zou worden als overgangsperiode, dit duurde uiteindelijk 23 jaar.

Grondstuk

Er waren verschillende oorzaken die ervoor zorgden dat het langer duurde voordat de Rijksdag klaargemaakt was. Het probleem begon bij het vinden van een passende locatie- De commissie vond een geschikte locatie aan de oostkant van de Königsplatz, tegenwoordig bekend als de Platz der Republik. Hier stond echter nog het paleis van de Poolse graaf Athanasius Raczyński. De commissie dacht dat keizer Wilhelm I ervoor kon zorgen dat deze graaf zijn eigendom zou afgeven en ze kondigden daarom een internationale wedstrijd aan waaraan architecten konden meedoen.

In juni 1872 werd Ludwig Bohnstedt gekozen als de winnaar, uiteindelijk werd dit ontwerp niet gerealiseerd omdat de graaf Raczyński bleef weigeren zijn eigendom hiervoor ter beschikking te stellen. Wilhelm I besloot uiteindelijk geen onteigeningsprocedure tegen hem te starten, hoewel hij de locatie uitstekend vond.

De commissie kwam vervolgens met een andere locatie dat dichter bij het stadscentrum lag. Deze locatie werd door Wilhelm I, Bismarck en de gedeputeerden afgekeurd, omdat de Rijksdag dan te veel in de buurt van het stadspaleis zou komen te liggen. Dit zou gezien kunnen worden als een opwaardering van het parlement.

Bouw van de Reichstag

In 1881 werd voor de oorspronkelijke locatie gekozen. Het Raczyński paleis was in 1874 namelijk verkocht aan de staat van Pruisen en de graaf was 1878 overleden. Er ontstond een openlijk discussie of het winnende ontwerp van Ludwig Bohnstedt uit 1972 moest worden uitgevoerd, er wordt echter besloten dat er een nieuwe wedstrijd werd uitgeschreven waar alleen Duitstalige architecten aan konden deelnemen. Paul Wallot kwam als winnaar uit de strijd naar voren en dit ontwerp zou worden uitgevoerd. Om het ontwerp tot uitvoer te brengen bleek nog behoorlijk lastig. Er was namelijk 1880 besloten dat de Academie voor Bouwkunde moest worden geraadpleegd voor de bouw van de Reichstag. Het nadeel was dat veel van de leden uit de academie ook deelgenomen hadden aan de wedstrijd met hun eigen ontwerpen.

De afdeling van het Pruisische ministerie van Openbare Werken wilde als tweede deskundige ook grote veranderingen aan het ontwerp van het Rijksdaggebouw laten aanbrengen. Op 9 juni 1884 werd eindelijk begonnen met de bouw.

Koepel van de Rijksdag

Bij de bouw van de Rijksdag bleek de koepel een groot probleem. De architect Wallot was gedwongen geweest zijn ontwerp aan te passen en de plek van de koepel te laten plaatsen naar de hal aan de westkant. Hoe verder de werkzaamheden vorderden des te meer de architect er van overtuigd raakte dat de gedwongen veranderingen niet moesten plaatsvinden. Uiteindelijk kreeg hij hiervoor goedkeuring. De geplande stenen koepel bleek uit de berekeningen te zwaar, de ingenieur Hermann Zimmermann vond hiervoor echter een oplossing. De koepelhoogte moest 75 meter in plaats van 85 meter hoog worden en de constructie zou moeten bestaan uit staal en glas.

Bouwstijl

Paul Wallot gebruikte de stijl historisme, dit was geïnspireerd door bijzondere architectuur en decoraties uit het verleden. Voor het exterieur liet hij zich inspireren door de Italiaanse Renaissance en combineerde dit met elementen uit de Duitse Renaissance en de moderne staal- en glasconstructie van de koepel. De meningen over dit bouwwerk liepen erg uiteen. Een deel van de architecten gaven vernietigende kritiek op het ontwerp, maar een meerderheid van de Duitse architecten was wel enthousiast.

Op 5 december 1894 werd de bouw afgerond en toonde Wallot het gebouw aan Wilhelm II. In zijn troonrede liet de keizer alleen woorden van waardering horen. De kosten waren uiteindelijk 24 miljoen Mark dat omgerekend circa 165 miljoen is.

Brand Rijksdaggebouw

De Rijksdag werd tijdens de Rijksdagbrand in 1933 zwaar beschadigd. De communist Marinus van der Lubbe werd als dader opgepakt en later geëxecuteerd. De brand kwam voor Hitler op een gelegen moment want hierdoor kon hij de noodtoestand uitroepen waarna de nazi-partij de macht overnam. Vandaag de dag wordt er getwijfeld of Marinus van der Lubbe werkelijk de brandstichter was.

Oorlog

Na de brand vond een restauratie plaats waarbij de Rijksdag weer hersteld werd. In de oorlog werd de kraamafdelig van het ziekenhuis Charité verplaatst naar de Reichstag. Hierdoor staat er in de geboorteakte van een aantal Berliners ‘Berlin-Reichstaggebäude’. Op 2 mei 1945 liet de Georgische sergant Meliton Kantaria een Sovjet-vlag plaatsen bij de Reichstag om de overwinning op de nazis te vieren.

Koude Oorlog

Toen de oorlog voorbij was, stond het Rijksdaggebouw er enigszins vervallen bij. Berlijn was destijds verdeeld in Oost- en West-Duitsland waardoor het parlementsgebouw niet langer meer symbool stond als één Duitsland. In 1971 werd de Rijksdag daarom een Duits Historisch Instituut.

Renovatie Reichstag

Na de val van de muur kreeg de Reichstag weer de functie als parlementsgebouw en in 1995 werd de Reichstag van een nieuw uiterlijk voorzien . De architect Norman Foster ontwierp een nieuwe transparante koepel als dak voor het Rijksdaggebouw. Hierdoor werd de Reichstag van nieuw elan voorzien.

bundestag

Rijksdaggebouw

Bezoek Rijksdaggebouw

De Reichstag is gratis te bezichtigen en is voor iedere bezoeker of toerist in Berlijn een aanrader. Het is een uniek om het parlementsgebouw van Duitsland van binnen te kunnen bekijken. Het is wel belangrijk om van te voren de plekken te reserveren, anders is het niet mogelijk om binnen te komen.

Reichstag

Reichstag

Rondleiding Bundestag

Een rondleiding in het Rijksdaggebouw is gratis. Let op: het is belangrijk om u vooraf online aan te melden via de site van de BundestagEr zijn verschillende rondleidingen waaruit gekozen kan worden, deze zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Plenarsitzung (vergaderzaal Duits Parlement)
  • Reichstagskuppel (Rijksdagkoepel)
  • Plenarsitzung en Reichstagkuppel bezoeken
Restaurant Rijksdag

Op het dak van de Bundestag (Rijksdag) in Berlijn bevindt zich het bijzondere daktras restaurant genaamd Käfer. Op deze unieke locatie kunt u genieten van heerlijke gerechten met een prachtig uitzicht over de stad Berlijn. U kunt hier terecht voor een ontbijt, lunch of diner. Let op: vanwege de toegenomen veiligheidsmaatregelen in de Duitse Bundestag is het belangrijk om ruim van te voren te reserveren, vervolgens zal gevraagd worden om een aantal gegevens zoals de naam en geboortedatum zodat de reservering bevestigd kan worden.

Parlement van Duitsland

De Bondsdag is het parlement in Duitsland en bevindt zich in het Rijksdaggebouw. De Bundestag heeft altijd in ieder geval 598 vertegenwoordigers daarvan worden 299 direct in het kiesdistrict gekozen. Het parlement van Berlijn is na reservering te bezoeken.

Potsdamer Platz naar Platz der Republik

Vlakbij de Reichstag zijn nog veel meer bezienswaardigheden te vinden. Als je uitstapt bij de Potsdamer Platz, dan ben je slechts 10 minuten lopen verwijderd van de Platz der Republik waar ook het Rijksdaggebouw te vinden is. De Potsdamer Platz is een modern centrum in Berlijn waar je onder meer Legoland Berlijn, Sony Center en een overgebleven deel van de Berlijnse Muur kunt bekijken. Direct naast dit plein ligt de Mall of Berlin. Dit is misschien wel het mooiste overdekte winkelcentrum van Berlijn met de bekende winkels en bovendien is de inrichting stijlvol gedaan. Hier vlakbij staat het Holocaust Monument, dit bestaat uit tientallen betonblokken waar je tussendoor kunt lopen. Dit geeft een beklemmend gevoel, en dit heeft de ontwerper van dit monument ook precies willen bereiken. Het Holocaust Monument herdenkt de Joden die vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Direct hiernaast staat de Brandenburger Tor, dit is een indrukwekkende poort en een van de meest gefotografeerde plekken in Berlijn. Hier direct tegenover ligt park Tiergarten, dit is het grootste park van Berlijn en is zeer geliefd onder toeristen. Vanaf hier is het nog 2 minuten loop naar de Rijksdag. Het is dus zeker aan te raden om deze route te lopen, omdat je in korte tijd een aantal bijzondere plekken in Berlijn kunt ontdekken.

Reichstag bezoeken

Als u de U-Bahn neemt stapt u uit bij het station Berlin Brandenburger Tor vervolgens is de Reichstag op slechts 5 minuten loopafstand. Als u de bus neemt, stapt u uit bij Potsdamer Platz vervolgens bent u op een kleine 10 minuten loopafstand van het Rijksdaggebouw.

Adres:     Platz der Republik 1, 10557 Berlijn
Station: Met U bahn uitstappen bij station Berlin Brandenburger Tor
Kaart:     Routeplanner Rijksdag

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram