Bezienswaardigheden

Rijksdag

Rijksdag
Geschreven door berlijnoverzicht

Het Rijksdaggebouw (Rijksdag) is de plaats waar zich het hart van de democratie bevindt. De Reichstag functioneert als parlementsgebouw van de hoofdstad Berlijn aan het Platz der Republik.

Het Duitse parlement (Bundestag) komt hier geregeld bijeen om te vergaderen. De Reichstag is een belangrijk deel van Berlijn en staat daarom in de bezienswaardigheden top 10 Berlijn.

Geschiedenis Rijksdag

De Reichstag werd in 1894 voltooid en is ontworpen door Paul Wallot in de tijd van het keizerrijk. Het gebouw is ontworpen in een eclectische stijl (combinatie van bouwstijlen). Op de gevel staat de tekst ”Dem Deutschen Volke”, dit betekent ‘voor het Duitse volk’. De ontwerper van deze bronsen letters is Peter Behrens. Deze regel werd pas in 1916 aangebracht omdat keizer Wilhelm II de tekst in eerste instantie had afgekeurd.

Brand Rijksdaggebouw

De Rijksdag werd tijdens de Rijksdagbrand in 1933 zwaar beschadigd. De communist Marinus van der Lubbe werd als dader opgepakt en later geëxecuteerd. De brand kwam voor Hitler op een gelegen moment want hierdoor kon hij de noodtoestand uitroepen waarna de nazi-partij de macht overnam. Vandaag de dag wordt er getwijfeld of Marinus van der Lubbe werkelijk de brandstichter was.

Oorlog

Na de brand vond een restauratie plaats waarbij de Rijksdag weer hersteld werd. In de oorlog werd de kraamafdelig van het ziekenhuis Charité verplaatst naar de Reichstag. Hierdoor staat er in de geboorteakte van een aantal Berliners ‘Berlin-Reichstaggebäude’. Op 2 mei 1945 liet de Georgische sergant Meliton Kantaria een Sovjet-vlag plaatsen bij de Reichstag om de overwinning op de nazis te vieren.

Koude Oorlog

Toen de oorlog voorbij was, stond het Rijksdaggebouw er enigszins vervallen bij. Berlijn was destijds verdeeld in Oost- en West-Duitsland waardoor het parlementsgebouw niet langer meer symbool stond als één Duitsland. In 1971 werd de Rijksdag daarom een Duits Historisch Instituut.

Renovatie Reichstag

Na de val van de muur kreeg de Reichstag weer de functie als parlementsgebouw en in 1995 werd de Reichstag van een nieuw uiterlijk voorzien . De architect Norman Foster ontwierp een nieuwe transparante koepel als dak voor het Rijksdaggebouw. Hierdoor werd de Reichstag van nieuw elan voorzien.

bundestag

Rijksdaggebouw

Bezoek Rijksdaggebouw

De Reichstag is gratis te bezichtigen en is voor iedere bezoeker of toerist in Berlijn een aanrader. Het is een uniek om het parlementsgebouw van Duitsland van binnen te kunnen bekijken. Het is wel belangrijk om van te voren de plekken te reserveren, anders is het niet mogelijk om binnen te komen.

Rondleiding Bundestag

Een rondleiding in het Rijksdaggebouw is gratis. Let op: het is belangrijk om u vooraf online aan te melden via de site van de BundestagEr zijn verschillende rondleidingen waaruit gekozen kan worden, deze zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Plenarsitzung (vergaderzaal Duits Parlement)
  • Reichstagskuppel (Rijksdagkoepel)
  • Plenarsitzung en Reichstagkuppel bezoeken
Openbaar vervoer

Met de U-bahn stapt u uit bij het station ´Berlin Brandenburger Tor´. Vanaf de Hauptbahnhof is dit slechts 5 minuten rijden. Vervolgens is de Reichstag op 5 minuten loopafstand.

Met de Bus stapt u uit bij Potsdamer Platz, neem in dit geval M41 of M85 vanaf de Hauptbahnhof. Vervolgens bent u op een kleine 10 minuten loopafstand van het Rijksdaggebouw.

Adres:     Platz der Republik 1, 10557 Berlijn
Station: Met U bahn uitstappen bij station Berlin Brandenburger Tor
Kaart:     Routeplanner Rijksdag

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter