Potsdam ligt op slechts 30 kilometer afstand van Berlijn en is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. De stad heeft meer dan 164.000 inwoners en staat bekend om de prachtige bezienswaardigheden waaronder een Nederlandse wijk.
Geschiedenis van Potsdam
Potsdam is rond de 10e eeuw gesticht en was lange tijd een onbekende plek. Dit veranderde toen Potsdam in 1345 stadsrechten kreeg.
Zomerresidentie
De keurvorst Frederik Willem koos deze plek in 1660 uit als zomerverblijf. In eerste instantie werd onder zijn leiding een kasteel ontworpen dat overeenkomsten had met het kasteel Honselaarsdijk. Dit kasteel kende hij omdat Frederik Willem gestudeerd had in Nederland. Jaren later vestigde ook de koninklijke familie van Pruisen (hohenzollerns) zich hier. Vanaf 1734 tot 1742 liet de koning Frederik Willem I, Nederlandse werknemers naar Potsdam komen, om een wijk te laten aanleggen in de Nederlandse bouwstijl. Deze wijk werd de Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. Toen Frederik de Grote aan de macht kwam, werden vele prachtige gebouwen gebouwd. Denk hierbij aan het Neues Palais en Schloss Sanssouci. In 1918 kwam er een eind aan het verblijf van de vorsten, toen keizer Willem II werd afgezet en Duitsland veranderde in een republiek.
Conferentie van Potsdam
Op 21 maart 1933 vond in Potsdam de Dag van Potsdam plaats. Hier verzamelden de nazi’s (NSDAP) en het oude Pruisen zich. Het doel van de NSDAP was om eenheid uit te stralen tussen het oude Pruisen en de nationaal-socialisten. Na het eind van de oorlog vond in Cecilienhof de Conferentie van Potsdam plaats. De geallieerden van de oorlog overlegden wat te doen nu de oorlog was afgelopen. Na de val van de Berlijnse Muur werd Potsdam de hoofdstad van Brandenburg. Tegenwoordig zijn veel van de paleizen en monumentale panden in Potsdam op de werelderfgoed geplaatst.
Top 10 bezienswaardigheden van Potsdam
Potsdam is rijk een prachtige paleizen en indrukwekkende monumenten. Hieronder is hiervan een top 10 op een rijtje gezet.
Schloss Sanssouci
Het bekendste paleis van Potsdam is het Slot Sanssouci. Frederik de Grote liet het slot ontwerpen door de Nederlandse architect Jan Bouman. De architectuur is geinspireerd door de Franse stijl. In 1745 werd begonnen met de bouw van het paleis, dat uiteindelijk twee jaar zou duren. Bij een bezoek aan dit paleis waant u zich in een sprookje. Het slot is van dinsdag t/m zondag te bezoeken, het is wel aan te raden om vooraf een ticket te bestellen.
Website: www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/schloss-sanssouci
Neues Palais
Dit prachtige paleis werd in 1763 gebouwd in opdracht van Frederik de grote en heeft een kenmerkende Barokstijl. Het slot werd voornamelijk gebruikt als gastverblijf en voor festiviteiten. Neues Palais heeft een theater, galeries en gouden plafonds. Het paleis is tegenwoordig nog steeds alle dagen te bezichtigen met uitzondering van dinsdag.
Website: www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/neues-palais
Holländisches Viertel
Midden in het centrum van Potsdam bevindt zich de Holländisches Viertel. Deze wijk liet koning Frederik Wilhelm bouwen omdat hij zich had laten inspireren door de Nederlandse bouwstijl in zijn studietijd. De Hollandse Wijk werd van 1733 en 1742 gebouwd en kenmerkt zich door de typisch Nederlandse rode bakstenen. Tegenwoordig zijn hier veel Hollandse speciaalzaakjes te vinden zoals een poffertjestent. In het bijgelegen Jan Bouman Haus kunt u de geschiedenis van de Holländisches Viertel herontdekken.
Babelbergspark
Het babelsbergpark is ruim honderdveertien hectare groot en werd in de 19e eeuw ontworpen door de architect Peter Joseph Lenné. In het park zijn tal van bezienswaardigheden te vinden waaronder een klein kasteel. Het Babelsbergpark leent zich uitermate goed voor een lange wandeling.
Website: www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/park-babelsberg
Slot Charlottenhof
In het park van Schloss Sanssouci bevindt zich ook Slot Charlottenhof. Dit paleis was een geschenk aan Frederik Willem IV. Het slot is onworpen door Karl Friedrich Schinkel en is geinspireerd op de Romeinse bouwkunst.
Belvédère op de Pfingstberg
Het kasteel Belvédère op de Pfingstberg werd in 1847 gebouwd. De bouw zou ruim 13 jaar duren. Het ontwerp van dit gebouw was afkomstig van Friedrich August Stüler, Ludwig Persius en Ludwig Ferdinand Hesse. Het kasteel werd op deze plek gebouwd vanwege het prachtige uitzicht. Dit kasteel is tegenwoordig nog te bezichtigen.
Website: www.pfingstberg.de
KGB gevangenis
In Potsdam is aan de Leistikowstrasse 1 een voormalig KGB gevangenis te bezoeken. Hier werden in het verleden mensen tijdens de koude oorlog gevangen genomen. Hier vonden verschrikkelijke toestanden plaats. Door middel van een rondleiding wordt de geschiedenis hiervan verteld.
Website: www.gedenkstaette-leistikowstrasse.de
Friedenskirche
De Friedenskirche is naast een kerk ook de rustplaats van Frederik Willem IV en zijn vrouw Elisabeth Ludovika. In de kerk zelf zijn verschillende mozaïek kunstwerken en reglieuze beelden te zien.
Website: www.evkirchepotsdam.de/gemeinden/frieden
Orangeriepaleis
Het Orangeriepaleis is gevestigd aan de noordzijde van het park Sanssouci. Dit paleis werd voornamelijk gebruikt als onderkomst voor gasten. Het gebouw is ontworpen door Friedrich August Stüler en Ludwig Ferndinand Hesse.
Brandenburger Tor Potsdam
De Brandenburger Tor in Potsdam bevindt zich op de Luisenplatz. Deze stadspoort werd in 1770 gebouwd naar ontwerp van Georg Unger en Carl von Gontard. De architectuur is geinspireerd door de Romeinse stijl.
Vervoer naar Potsdam
Potsdam is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de Berlin Hauptbahnhof of Alexanderplatz bent u met de S7 in een half uur in deze prachtige stad. Als u een openbaar vervoerskaart heeft van Berlijn met de A,B en C zone, dat hoeft u niks bij te betalen omdat Potsdam in zone C ligt. Zodra u bent aangekomen kunt u eenvoudig overstappen per bus of tram, waarna het ritje naar het centrum slechts 10 minuten duurt.
Laat een reactie achter