Sachsenhausen was in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp bij Berlijn. Dit kamp lag op 35 kilometer afstand van Berlijn. Het kamp werd in 1936 door de gevangenen opgezet. Dit concentratiekamp lag in de wijk Sandhausen (heet nu Sachsenhausen) en was gelegen in Oranienburg. Tegenwoordig is dit voormalig concentratiekamp een gedenkplek en een museum dat herinnert aan de verschrikkingen die hier in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. In dit artikel lees je over het concentratiekamp Sachsenhausen en over de rondleidingen die je hier tegenwoordig kunt volgen.
Concentratiekamp Sachsenhausen
In totaal hebben hebben in kamp Sachsenhausen circa tweehonderdduizend mensen vastgezeten in de periode van 1939 tot 1945. Er zijn geen exacte cijfers bekend hoeveel mensen hier van 1936 tot 1939 hebben vastzaten. In totaal hebben hier dertigduizend tot vijftigduizend mensen in concentratiekamp Sachsenhausen het leven verloren. In het kamp waren veel mensen die tegen het nazi regime waren. Er werden hier ook Joden, Jehovah’s en homoseksuelen vastgenomen. Velen stierven hier door uitputting, mishandeling of executie.
Het wrange was, dat Duitsland in 1936 de Olympische Spelen organiseerde, waar hitler de macht had. Op slechts 35 kilometer afstand werd tegelijkertijd het kamp Sachsenhausen opgezet door mensen uit het kamp Esterwegen (strafkamp net over de grens bij Groningen). Veel gevangenen overleefden dit niet vanwege de verschrikkelijke daden van ss-bewakers en door tekort aan voedsel.
In de Kristallnacht werden onder aanvoering van de nazi’s, Joden en hun bezittingen aangevallen. De nazi’s deporteerden daarna circa 1800 Joodse mensen naar het kamp Sachsenhausen.
Het concentratiekamp had een deltavorm en een toegangspoort met de tekst ‘arbeit macht frei’. In de oorlog stierven hier vele mensen door tyfus en honger. In het begin werden deze mensen in Berlijn gecremeerd echter vanaf begin 1940 vond dit plaats is Sachsenhausen zelf.
De verschrikkingen die plaatsvonden in de concentratiekampen confronteren ons met het feit dat mensen in staat zijn tot verschrikkelijke dingen. Het is daarom belangrijk dat we dit niet vergeten zodat dit in de toekomst nooit meer kan gebeuren.
Voormalig concentratiekamp Sachsenhausen Berlijn bezoeken
Tegenwoordig kun je het voormalig concentratiekamp bij Berlijn bezoeken. Het is nu een museum en een gedenkplaats.
Rondleidingen in Sachsenhausen
Je hier ook aan een rondleiding deelnemen. Voor grote groepen is het ook mogelijk om een rondleiding in te plannen. Er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een audio rondleiding. Let op: als je aan een rondleiding wilt deelnemen, meld dit dan van te voren op de site van Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen.
Openingstijden: maandag t/m zondag 08:30 – 18:00 uur
Adres: Str. der Nationen 22, 16515 Oranienburg
Website: https://www.sachsenhausen-sbg.de/
Laat een reactie achter