Het Pergamonmuseum in Berlijn is gevestigd op het Museuminsel en heeft drie afdelingen met Assyrische, Babylonische en Perzische kunst. Het museum is uitermate geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis.
Drukstbezochte museum van Duitsland
Het Pergamonmuseum dankt zijn naam aan het Pergamonaltaar dat een centrale plek inneemt in het gebouw. Elke kunstafdeling had in het verleden een eigen gebouw. Pas sinds 1958 draagt het volledige bouwwerk de naam Pergamonmuseum. Vandaag de dag is dit museum uitgegroeid tot het bestbezochte museum van Duitsland.
Pergamonaltaar
In 1910 werd door Alfred Messel en Ludwig Hoffman een twintigjarig project gestart om het Pergamonaltaar vanuit Pergamon, dat in het huidige Turkije ligt, te vervoeren naar Berlijn. Het altaar is gebouwd voor de Griekse goden Athene en Zeus en dateert uit circa 180 voor Christus. Op het altaar is een gigantomachie (reus/gigant) afgebeeld. Deze ‘gigant’ staat voor orde en chaos, waarbij de gedachte is dat orde en recht heerst over chaos en barbarij.
Isjtarpoort
In het Pergamonmuseum is ook de gereconstrueerde Isjtarpoort in het Pergamonmuseum te bewonderen. De Isjtarpoort was de achtste poort die in Babylon was gevestigd. De poort is tijdens de heerschappij van Koning Nebukadnessar II tussen 604 en 562 voor Christus gebouwd. In het verleden behoorde Istjarpoortpoort tot een van de zeven wereldwonderen maar deze werd uiteindelijk van de lijst gehaald om plaats te maken voor de Pharos van Alexandrië.
De poort is versierd met blauwe tegels met daarop mythologische wezens en dieren, waaronder draken en stieren. De deuren van de poort zijn in het verleden vermoedelijk gemaakt van cederhout.
Aleppo-kamer
De Aleppo-kamer dateert van 1600 en diende voor (koninklijke) ontvangsten en fungeerde als troonkamer. De kamer laat legendes over Jezus zien. Daarbij zijn diverse verzen en gezegden in het Arabisch en het Perzisch te vinden in de Aleppo-kamer.
Marktpoort van Milete
In het Pergamonmuseum is een reconstructie te vinden van de Marktpoort van Milete. De Marktpoort van Milete diende als toegangspoort voor de marktplaats (agora) van de Turkse stad Milete. De poort werd in 1100 verwoest door een aardbeving. Belangrijke delen van de poort zijn tussen 1899 en 1913 opgegraven door Theodor Wiegand en is in 1928 en 1929 herbouwd binnen het nieuwe Pergamonmuseum. De poort is gebouwd in Romeins-Hellenistische stijl en is bijna 17 meter hoog en 29 meter breed.
De gewonde Amazone
In het museum is een beeld van een gewonde vrouwelijke strijder (Amazone) te zien. Dit beeld werd gemaakt door Polykleitos en is circa 182 centimeter hoog. Het werk is tot stand gekomen door een wedstrijd dat werd uitgeschreven door de Turkse stad Efeze. Het beeld dat te zien is in het Pergamonmuseum is een marmeren kopie van het bronzen origineel.
Pergamonmuseum bezoeken
Het museum is elke dag te bezoeken van 10:00 tot 18:00 uur. De prijzen beginnen af vanaf €12,-. Kijk voor alle actuele informatie, op de site van het Pergamonmuseum.
Openbaar vervoer Pergamonmuseum
Het is vanaf bushalte Spandauer Str./Marienkirche of S-bahn station Berlin Friedrichstraße ruim 5 minuten lopen om bij het museum te komen.
Adres: Bodestrasse 1-3 , 10178 Berlijn
Station/halte: Halte Spandauerstrasse of Station Friedrichstrasse
Kaart: Routeplanner naar het Pergamonmuseum
Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Geef dan hieronder een reactie.
Laat een reactie achter