Berlijn nieuws Politieke partijen in Berlijn

Verkiezingen in Duitsland

verkiezingen in Duitsland
Geschreven door Roland

Op 24 september is het zover dan zijn de landelijke verkiezingen in Duitsland. Wat heeft zich de afgelopen jaren veranderd en wat is het huidige politieke klimaat in Duitsland?

Terugblik naar 2013

In 2013 haalde het CDU/CSU een spectaculaire overwinning bij de landelijke verkiezingen in Duitsland. De CDU/CSU haalden bij de Bundestagwahl 41,5% van de stemmen. De SPD volgde op grote afstand met 25,7% van de stemmen. De overige partijen zoals Die Linke, en Die Grünen haalden respectievelijk 8,6 en 8,4% van de stemmen. De FDP (Vrije Democratische partij) en de AFD (alternatieve voor Duitsland) haalden de 5 procent kiesdrempel net niet, waardoor ze niet vertegenwoordigd zijn in het parlement.

2017 opiniepeilingen

Hoe anders is het in 2017. De partij van Angela Merkel is weliswaar nog razend populair, volgens de laatste peilingen staan partijen als de AFD en FDP echter op dit moment rond de 8-10 procent van de stemmen, waardoor deze partijen in het Duitse parlement zouden worden gekozen als er nu verkiezingen in Duitsland zouden plaatsvinden.

Het lijkt er dus op dat een deel van de bevolking zich niet  voldoende vertegenwoordigd voelt door de huidige partijen van het parlement. Dit kan vele redenen hebben zoals de vluchtelingen ‘crisis’ , hoogte van de uitkering van Duitse pensioenen of het te progressieve of conservatieve karakter van de huidige vertegenwoordigers van de Bondsdag.

CDU verkiezingscampagne

De CDU heeft voor de verkiezingen onder meer het slogan: “Europa versterken is Duitsland versterken” met daarop een Europese vlag gemixt met een Duitse vlag. Deze boodschap kan op verschillende manieren geduid worden. De eerste is, meer Europese samenwerking. De tweede is, Europa heeft een voordeel voor Duitsland omdat het relatief veel invloed kan uitoefenen binnen de EU. Duitsland heeft namelijk de meeste zetels in het Europese parlement omdat de zetels bepaald worden naar bevolkingsgrootte. Relatief gezien heeft Duitsland dus een grotere invloed binnen de Europese Unie als bijvoorbeeld Nederland, Luxemburg of België. Verder geeft de CDU in haar partijprogramma aan zich in te zetten voor een gunstig economisch klimaat en voor meer respect voor families.

SPD verkiezingsprogramma

De SPD richt zich bij de verkiezingen op gelijkheid. Zo is de partij voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen, wil de partij ervoor zorgen dat gepensioneerden in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien en wordt er een pro-Europese koers gevaren. De partij heeft slogans als: “goed werk, dat gaat zo” en “goede opleiding, dat gaat zo”. Het hoofdthema van de SPD is: “Tijd voor meer gerechtigheid”. Hiermee lijkt de partij proberen te appelleren aan het gevoel van Duitsers die zich achtergesteld voelen.

Die Linke verkiezingsprogramma

Die Linke geeft in haar verkiezingsprogramma aan voor vrede, gerechtigheid en sociale gelijkheid te zijn. De partij geeft ook aan armoede te willen bestrijden en voor Europa te zijn. De partij heeft zich tijdens de vluchtelingen ‘crises’ ook uitgesproken voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

AFD verkiezingscampagne

De AFD geeft in haar verkiezingscampagne aan afscheid te willen nemen van de euro. Verder is de partij voor directe democratie en heeft het slogans als: “Nieuwe Duitsers? Maken we zelf” en “euro redding niet om elke prijs”. Er kan in ieder geval gezegd worden dat de partij zich positioneert aan de rechterflank van de Duitse politiek waar de nadruk wordt gelegd op behoudt of het teruggaan naar een ‘oude’ situatie door bijvoorbeeld afscheid te nemen van de euro en het verlangen naar wat volgens de partij “traditioneel” is.

Die Grünen verkiezingsprogramma

Die Grünen willen de natuur beschermen en klimaatafspraken maken om de vervuiling in de natuur zoals de uitstoot van schadelijke stoffen tegen te gaan. De Groenen staan ook voor een open maatschappij waar vluchtelingen en andere immigranten welkom zijn. De partij is pro-EU en is voor het verder uitbreiden van internationale samenwerking in de Europese Unie.

FDP verkiezingsprogramma

De FDP is de Vrije Democratische Partij in Duitsland en wordt bestempeld als liberaal. In het verkiezingsprogramma van de FDP staat dat ze extra willen investeren in scholing. De partij wil het makkelijker maken om te ondernemen. Op immigratiegebied wil de FDP een systeem waarbij extra wordt gekeken om welke vluchtelingen of andere immigranten het gaat om vervolgens te bepalen of en voor welke tijd (onbepaalde tijd of tijdelijk) vluchtelingen of andere immigranten in Duitsland mogen verblijven. De FDP is ook voor het verhogen van investeringen in het leger.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram