Bezienswaardigheden

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor
Geschreven door berlijnoverzicht

De Brandenburger Tor is de voormalig toegangspoort tot Berlijn. Vanwege de historie en de architectuur van dit monument, behoort het tot de bekendste bezienswaardigheden van de Duitse hoofdstad. Als u Berlijn bezoekt, vergeet dan niet om deze bezienswaardigheid te bekijken.

Geschiedenis van de Brandenburger Tor

De eerste poort uit 1734 fungeerde al als toegangspoort tot Berlijn. Carl Gothard Langhans was de architect van de huidige Brandenburger Tor. Hij bouwde in 1788 dit monument in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II, ter herrinnering aan de de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1787. Hij liet zich bij het ontwerpen van de toegangspoort inspireren door de Romeinse en Griekse Mythologie. Op de toren zelf is een quadriga te zien, dit is een beeld met wagen en paarden. In de wagen zit godin Victoria, zij is de godin van de overwinning.

Brandenburger Tor Berlijn

Brandenburger Tor Berlijn

Symbool van Berlijn

De Brandenburger Tor bevindt zich aan het begin van de straat ‘ Unter den Linden‘ en ligt op de grens van Oost- en West-Berlijn. Het plein van de voormalige toegangspoort draagt de naam Pariser Platz. Tijdens de val van de muur in 1989 werd de toren een symbool van vrijheid en de hereniging van Duitsland. De Brandenburger Tor is 26 meter hoog en 65,5 meter breed en is daarmee een belangrijk herkenningspunt voor bezoekers die de stad Berlijn verkennen.

Beroemde bezienswaardigheid

Vandaag de dag is dit monument een van de beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn. In de avond wordt het gebouw verlicht, dan is de toren op haar mooist. Voor iedereen die die Berlijn bezoekt of informatie zoekt over Berlijn, is deze bezienwaardigheid niet te missen.

Festival of lights

Elk jaar in oktober vindt in Berlijn het Festival of Lights en Berlin Leuchtet plaats. Tijdens deze lichtfestivals worden de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn verlicht en zijn er de mooiste lichtprojecties te zien.  De Brandenburger Tor wordt gedurende het festivals elke avond verlicht met de mooiste lichtprojecties.

Rondleiding

Op het plein van de Brandenburger Tor worden ook rondleidingen gegeven. Zo kunt u op de Pariser Platz instappen voor een Sightseeing tour per bus door Berlijn. Er zijn op het plein ook tal van stadsgidsen aanwezig, die u tijdens een 1 tot 2 uur durende wandeling een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn kan laten zien.

brandenburger-tor-verlicht

Brandenburger Tor verlicht

Openbaar vervoer

Met de U-bahn stapt u uit bij het station ´Berlin Brandenburger Tor´. Vanaf de Hauptbahnhof is dit slechts 5 minuten rijden. Met de bus stapt u uit bij Potsdamer Platz, neem in dit geval de M41 of M85 vanaf de Hauptbahnhof. Vervolgens bent u op 10 minuten loopafstand van de voormalige toegangspoort van Berlijn.

Adres:     Pariser Platz , 10117 Berlijn
Station: Met de U-Bahn uitstappen bij station ´Berlin Brandenburger Tor´
Kaart:     Routeplanner Brandenburger Tor

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Geef dan hieronder een reactie.

Laat een reactie achter